Ordnings- och trivselregler

För den gemensamma trevnaden gäller några allmänna regler för alla som bor i bostadsrättsföreningen Videgården 1. Att visa respekt och ta hänsyn till sina grannar är naturligtvis mycket viktigt för att vi alla ska trivas. Vi vårdar grannsämjan genom att behandla varandra som vi själva vill bli behandlade.

Gemensamt ansvar

Att bo i en bostadsrättsförening innebär ett gemensamt ansvar vilket betyder att alla som bor eller vistas i fastigheten ansvarar för att följa ordnings- och trivselreglerna som finns. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens fastighet utan även skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.

För vem och var gäller trivselreglerna?

Ordnings- och trivselreglerna gäller lägenheter, trapphus, uteplatser, loftgångar, balkonger och föreningens gård. Vidare gäller reglerna inte bara dig som medlem utan också familjemedlemmar, gäster, inneboende, föreningens egna hyresgäster och andrahandshyresgäster.

Störningar

Vi är alla måna om att vi som bor i husen ska ha en lugn, trivsam och trygg boendemiljö. Som i många lite äldre hus är det lyhört. Du får inte störa dina grannar vid någon tidpunkt på dygnet och du är även ansvarig för att dina besökare inte stör. Samtidigt ska människor få leva ett normalt liv i sin lägenhet. Till det räknas exempelvis att barn vaknar tidigt på morgonen, att spela hög musik någon gång, men inte att ha fest för ofta eller renovera sent på kvällen.

Mellan kl 22–07 är det extra viktigt att det är mer eller mindre tyst. Det innebär att inte exempelvis spela piano, hamra, borra, ha hög volym på TV eller musikspelare. Tänk på att ditt golv är grannens tak och att det är lyhört på gården.

Renovering får endast ske på vardagar mellan kl 07–19 och på helger mellan kl 10–16.

Rutin för anmälan av störning

Om du själv blir störd, försök först att prata med grannen som orsakar störningen. Förmodligen har denne inte förstått att du har blivit störd.

På anslagstavlorna i entréerna finns telefonnumret till Störningsjouren som är 08-568 214 00. Dit kan du ringa om grannens störning inte upphörs trots tillsägelse. Om Störningsjouren måste åka ut fakturas föreningen kostnaden för deras utryckning.

Om du blir störd av grannar och vill kontakta styrelsen så mejla eller skriv ett brev och lägg i styrelsens brevlåda som finns vid bokningstavlan utanför tvättstugan.
Följande uppgifter behöver framgå i anmälan:

  • dina kontaktuppgifter (namn, adress och tel nr)

  • namn på den störande

  • tid och beskrivning på störningen, ex hög musik, skrik etc.    

  • reaktion från den störande vid tillsägelse

Styrelsen kan då få en överblick om det är fler som klagat av samma anledning och om det kan anses befogat att skriva en anmodan om rättelse till den störande.

Informera dina grannar

Om du planerar en fest eller en större renovering är det bra att i god tid informera dina grannar eller sätta upp en lapp i porten. Acceptansen brukar öka markant om det har funnits information på förhand, men ordnings- och trivselreglerna behöver fortfarande följas. Det är viktigt att bemöta eventuella klagomål med respekt och försöka tillgodose de önskemål som grannarna inkommer med.

Balkonger och loftgångar

Tänk på att loftgångarna (utanför grindarna) är allmänna utrymmen. Alla får vistas där, men av brandsäkerhetsskäl får det inte sättas ut möbler eller förvaras föremål där t.ex. barnvagnar eller cyklar. Av samma skäl får grinden från loftgång till balkong inte vara låst. Det är inte tillåtet att montera paraboler och antenner på loftgången eller på utsidan av balkongen. En fast montering av kattstege på balkong eller loftgång är inte heller tillåtet.

Det är förbjudet att skaka och piska mattor och sängkläder från balkongen med respekt för grannar.

Blomlådor ska sitta på insidan av balkongräcket. När du vattnar dina krukor och blomlådor eller rengör din balkong är det viktigt att det inte rinner ner vatten till grannarna under.

Uteplatser

Den del som är innanför staketet tillhör din uteplats/entré. Du äger inte ytan, men har nyttjanderätten till den. Du ansvarar själv för att din uteplats hålls i gott skick och för snöskottning m.m. Om du ska göra en större förändring på uteplatsen – exempelvis byta staket eller måla om, behöver du innan renoveringen påbörjas fylla i en blankett för renovering och skicka till styrelsen för godkännande.
Renoveringsblanketten hittar du här

Fasaden

Växter och liknande får inte klättra direkt på husfasaden eftersom det sliter på fasadens ytskikt och kan förstöra fogarna mellan betongblocken. Det är inte heller tillåtet att montera parabol eller antenn på lägenhetens fönster.
Planerar du montering av en markis eller likande skall styrelsen kontaktas innan för godkännande.

Grillning

Grillning är tillåten om brandfilt- och pulversläckare (6kg) finns till hands. Grillning skall ske med stor försiktighet samt att hänsyn tas till grannar avseende os och rök.

På gården finns en kolgrill som du kan använda, men även då med hänsyn till grannar. Användande av kolgrill samt vedeldning i eldkorg/eldfat får ske om den placeras på avstånd från brännbart material, till exempel trädgårdsmöbler, träd, buskage och husfasad.
Grillen skall släckas omedelbart efter användning och varm grill får aldrig lämnas utan tillsyn.
Under Brandskydd finns mer bra information om föreningens brandskyddsarbete.

Parabol och antenn

Om du vill ha en egen parabolantenn så får den endast sättas upp på insidan av balkongen, eftersom ansvaret för antenner och paraboler på fasaden eller balkongens utsida annars hamnar på föreningen.

Husdjur

Regler i djurskyddslagen och lagen om tillsyn över hundar och katter ska följas. Hundar får inte vara lösa och varken hundar eller katter får rastas på gemensamma ytor inom föreningen.

Lösgående katter ska aldrig släppas in i trapphusen. Observera att du som kattägare är ansvarig för att säkerställa att din katt inte förorenar föreningens rabatter, grannarnas uteplatser eller på andra gemensamma ytor. Allmänna skadeståndsrättsliga regler kan bli tillämpliga på skador som katter orsakar. Det är alltså viktigt att du som är kattägare tar ansvar och aktivt ser till att din katt till exempel kan uträtta sina behov på ett sådant sätt att grannar inte påverkas.

Katter ska vara märkta med namn och adress till dig som ägare, så att den som drabbas av en skada kan komma i kontakt med dig.

Besväras du av katter, ta kontakt med ägaren och hantera det i enlighet med reglerna för störning. Vidtar du åtgärder som stör grannar behöver du anpassa åtgärderna efter det.

Det är inte är tillåtet med en fast montering av kattstege. Att haka fast stegen över balkongräcket kan gå bra om du stämmer av med dina grannar och får den godkänd genom att mejla styrelsen.

Mata fåglar

Det är inte tillåtet att mata fåglar från balkongen eller på marken runt huset då det drar till sig råttor och annan ohyra. Sanering av det som fåglarna lämnar efter sig är en onödig kostnad för föreningen.

Cyklar och barnvagnar

Cyklar som används kan parkeras i något av de två cykelrummen. Det är inte tillåtet att förvara barnvagnar, mopeder, pulkor m.m. i cykelrummen. Det är heller inte tillåtet att förvara dessa inte i portarna, löst på gården eller i trapphusen. Detta är för att utrymning vid brand eller akuta sjukdomsfall alltid måste kunna ske utan hinder. För ambulanssjuksköterskor och brandmän spelar sekunder roll. Föremål i trapphus ökar även brandrisken. Cyklar och barnvagnar som inte används kontinuerligt behöver förvaras i den boendes egna förråd, eftersom det finns begränsat med plats i de gemensamma utrymmena.

Biltrafik

All biltrafik på gårdarna i Dalen är förbjuden, det gäller även för Videgården.

Städning och skadegörelse

Hjälp till att hålla snyggt i trapphus och i entréer. Lägg inte grovsopor i allmänna utrymmen, källargångar eller på gården. Stockholms Stads mobila miljöstation besöker Dalenområdet med jämna mellanrum, om du har svårt att ta dig till återvinningscentral. Se Stockholm Vatten- och Avfalls webbplats. Det finns också särskilda tjänster att beställa som hämtar skräp, t.ex. Tipptapp.

Anmäl klotter, skadegörelse, trasiga lampor eller likande till Driftia. Felanmäl hos driftia.se/felanmalan eller ring dagtid på tel 08-744 44 33. På det viset kan det som är trasigt snabbt åtgärdas och tillsammans håller vi gården hel, städad, trygg och välkomnande. 

Förbud mot fett i avloppet 

Från och med den 1 januari 2024 gäller en ny lagstiftning för hantering av ätligt fett och oljor. Det får inte längre hällas ut i avloppet utan ska sorteras som matavfall eller lämnas till återvinningscentralen.

Gör så här istället.

Stekfett och mindre mängder fett:
Torka ur stekpannor och kastruller noggrant med hushållspapper och släng pappret i matavfallet. Förutom att minska risken för stopp i avloppet bidrar du till att matfettet kan användas för att producera biogas.
Mindre mängder fett kan också samlas in tillsammans med matavfallet. Ett sätt är att låta fettet stelna i kylen, till exempel i en kopp. Det stelnade fettet är sen lätt att skrapa ur och slänga i matavfallet.

Större mängder flytande fett och olja:
Större mängder fett och avsvalnad matolja (till exempel frityrolja) hälls med hjälp av en tratt i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork och lämnas på kommunens återvinningscentral.

Övrig sopsortering enligt nya riktlinjer:
Föreningen har dispens från att sortera matavfall separat, i väntan på att sophanteringsanläggningarna ska vara ombyggda. Detta förväntas vara klart under innevarande år.
För mer information från Stockholm Vatten och Avfall se,
Monstren i avloppen

Rökning

Rökning är förbjudet i alla allmänna utrymmen såsom hissar, källargångar, tvättstuga, föreningslokal och trapphus. För allas trevnad, kasta inte fimpar utanför entréerna eller från balkongen.

Tvättstugan

Håll rent och snyggt! Gör rent efter dig i tvättstugan, sopa och torka golven om du smutsat ned. Släng skräp efter anvisningar och gör rent filter i torktumlare och i torkskåp samt respektera bokningstiderna. Det är inte tillåtet att ställa upp porten till tvättstugan och lämna den obevakad.

Föreningslokalen

Ordningsregler för föreningslokalen finns här
Vänligen respektera och följ tiderna som lokalen får nyttjas för att undvika att grannar störs.

Föreningslokalen är en gemensam plats för föreningens alla medlemmar och vi hjälps åt att hålla den i skick. När du har en bokning, börja med att se efter att allt porslin finns och att det är städat och fint efter den som hyrt senast. Bokning åt någon som inte är boende på Videgården är inte tillåtet, inte heller bokningar i kommersiellt syfte. Bryter man mot dessa regler kan man bli avstängd från att boka lokalen i fortsättningen.

Inget kalas utan kras – men ersätt det som gått sönder enligt instruktion på skåpen i lokalen.

Är det inte rent och städat, dokumentera det och informera styrelsen genom att mejla. På det sättet hjälps vi åt att hålla lokalen ren och tar ett gemensamt ansvar för att alla som hyr lokalen ska slippa tråkiga överraskningar.
Det är inte tillåtet att ta ut och använda lokalens möbler utomhus som tex bord i samband med loppis. Anledningen är att borden lätt skadas då de är gjorda för inomhusbruk.

Styrelsen ser efter lokalens skick regelbundet, men inte efter varje tillfälle som den har nyttjats. Om styrelsen gör en koll och lokalen inte är i bra skick kommer den som senast hade en bokning riskera att bli debiterad den extra städavgiften. Om en boende vid ett flertal tillfällen missköts sig kan det innebär att man fortsättningsvis inte kommer att kunna boka lokalen.

Lokalen städas av inhyrd städhjälp 1 gång per månad som föreningen bekostar. Däremellan ansvarar du som hyr lokalen själv för städningen.

I hallen utanför föreningslokalen finns även en hjärtstartare.

Skyddsrum

På Videgården finns ett skyddsrum i källaren som nås från port 105 eller 109. Utrymmet rymmer max 300 personer och är ett allmänt skyddsrum som kan tas i bruk i händelse av behov. Utrymmet används till förråd för boende vilket är tillåtet men måste enligt uppsatta krav från MSB kunna iordningställas och nyttjas som skyddsrum inom 48 timmar vilket betyder att det måste tömmas innan det kan användas som ett skyddsrum.

Skyddsrummet med tillhörande utrustning åtgärdades under 2022 och är godkänt och besiktigat av Skyddsrumsspecialisten.
Se även tillsynsrapport från MSB.